Litt om oss

I 2017  bestemte vi oss for å selge leiligheten og de fleste eiendelene våre for å flytte inn i en seilbåt og dra på jordomseiling. Det var en lang prosess, med mye frem og tilbake. Det var nemlig ikke så lett å finne den båten vi ville bruke til reisen. Vi var ikke på så mange visninger men brukte mye tid på å lese salgsannonser. I utgangspunktet ønsket vi oss en båt som var en god havseiler, med mest fokus på trygghet og ikke fullt så mye fokus på komfort. De fleste båtene som var aktuelle lå langt over vårt budsjett. Til slutt dro vi å så på en 39 fots swedenyacht 390 fra 1998 som egentlig var for dyr, men helt perfekt for oss. Vi la inn et bud på båten, et skambud for å være helt ærlig, men på en ydmyk måte der vi fortalte vår historie og hva vi ønsket å bruke båten til. Til vår store overraskelse fikk vi kjøpe båten og fikk i  juni 2018 flyttet inn i vårt nye hjem som står pent plassert i  Solheimsviken i Bergen.

I starten ville vi bo på båten i 2 år, betale ned lånet vi tok opp og få nok sparepenger til turen, for så å bruke 1 år på å reise til Karibien og tilbake. Etter det første året bestemte vi oss for at vi ønsket å forlenge reisen med et år slik at vi kunne dra til New Zealand og kanskje selge båten der. Da kom vi frem til at vi måtte bo i båten i Norge i 3 år før vi kunne reise. Når avreise nærmet seg sommeren 2020 kom pandemien og vi måtte utsette avreise enda en gang. Det var en nedtur, men da har vi i det minste mulighet for å gjøre noen oppgraderinger av båten som vi ellers ikke hadde råd til. Nå er avreisen satt til juni 2022, dersom alt går etter planen!

Kapteinen og co-kapteinen

Ruben er fra Askøy og jobber som byggingeniør innen fornybar energi. Han  hadde noe seilerfaring fra før da vi startet dette eventyret. Erfaringen besto mest av turer med venner på en liten comfort 30, som de dro på tur med noen uker hver sommer. All erfaring er god erfaring, og dette var nok til å sikre seg rollen som kaptein på seilbåten vår som vi ofte kaller for «den gamle damen». Etterhvert som vi kom oss til rette i vår nye tilværelse ble Ruben interessert i regatta og ble med på et lag som seiler en X-35. Her fikk Ruben utvikle sine ferdigheter sammen med flinke mennesker og er selv blitt veldig dyktig, som i kombinasjon med stor interesse, er gode kvaliteter for en trygg kaptein.

Kristine er fra Nordhordaland jobber som bioingeniør innen molekylærbiologi. Hun hadde derimot ikke vært ombord i en seilbåt da vi først snakket om å selge leiligheten. Erfaringene kom fort og læringskurven var bratt, selv bare den første turen vi hadde med båten den samme sommeren vi flyttet inn. Et lite problem Kristine må takle er sjøsyke. Selv om det har vært stor bedring er det fortsatt en utfordring som forhåpentligvis vil bli helt borte ved nok eksponering.

Det var i starten snakk om at vi begge skulle være like god på det meste på båten, men dette viste seg noe upraktisk jo mer erfaring vi fikk. Vi fant fort ut at selv om vi begge skal være omtrent like trygg på selve seilingen, har vi ulike interesser og er flink på forskjellige ting. Ruben har derfor ansvar for de tekniske tingene på båten, de store praktiske prosjektene og tar de fleste avgjørelsene med tanke på det utstyret vi trenger. Kristine har tatt ansvar for sikkerhet og helse, bruk av sosiale media, nettside og de videoene vi lager og mye av matlagingen og stell av båten som et hjem. Når det er sagt så tilstreber vi å gjøre mange av oppgavene sammen også. Det føles godt å være to om det!

Swedenyacht 390 – Vestlandskyss

Info om båt.